Hemoroidi

Hemoroide bolj poznamo pod izrazom »zlata žila«, ki pa ni tako prijeten, kot se sicer sliši. Gre za razširjene vene ob zadnjiku, ki povzročajo močno in hudo bolečino. Nastanejo lahko znotraj črevesa ali zunaj ob zadnjiku. Za hemoroide, ki se nahajajo v notranjosti, je značilno, da ne bolijo tako zelo kot tisti ob zadnjiku.

Na nastanek hemoroidov lahko vplivamo in jih tako preprečimo, saj so vzroki pogosto povezani z načinom prehranjevanja, s prebavnimi težavami, lahko celo z delom, ki ga opravljamo(dolgotrajno in pogosto sedenje). Hrana, ki ni bogata z vlakninami, povzroča zaprtje in hemoroide, zato je potrebno uživati velike količine sadja in zelenjave.

Kako vemo, da imamo hemoroide in kako jih odpravimo?
Hemoroidi niso sprememba, ki je ni moč opaziti, ravno nasprotno – povzročajo težave in bolečine pri odvajanju, v blatu se pojavlja kri, ki se sicer lahko pojavi tudi brez blata, povečano je izločanje sluzi, opazimo pa tudi zatrdline, predvsem če gre za zunanje hemoroide. Sami hemoroidi imajo na nas velik vpliv, saj se spremeni naša osebnost, pogosto se izogibamo socialnim stikom in se v svojem telesu ne počutimo več dobro.

V primeru, da so se hemoroidi že pojavili, moramo biti pozorni na higieno, ko opravimo veliko potrebo. Dobro je spremeniti prehranske navade in uživati hrano z več vlakninami, da se izognemo zaprtju, ki zna biti v kombinaciji s hemoroidi še posebej nadležno. Lokalno pomagajo tudi hladni obkladki ali razne kopeli, kot je kopel iz hrastove skorje. Izogibati se je potrebno milom, ki vsebujejo kemikalije in še dodatno dražijo zadnjik.

Če se hemoroidi še niso pojavili, a so se pri vas že pogosto ponovili, je potrebno paziti na prehrano, ki jo uživate in se izogibati predolgemu sedenju. Poskušajte med sedenjem večkrat vstati in izvajati preproste vaje kot so počepi ali pa se sprehodite. V boju proti hemoroidom bodite pozorni, da spijete dovolj vode.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *