Allstarke so prepričale najstnike po vsem svetu

all starkeSe še spomnite, kdaj ste dobili svoje prve allstarke? Kultna obutev proizvajalca Converse, enostavne platnene all star superge s tankim podplatom in belo obrobo ter značilno zvezdo na gležnju, so postale pri nas velik hit v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. In če ste jih nosili takrat, potem jih danes verjetno nosijo vaši otroci. All star obutev je priljubljena ne zgolj med najstniki, ki včasih tudi v osnovni platneni različici vztrajajo celo pozimi, temveč tudi med otroci v osnovni šoli. In če ste bili med začetniki All star generacije sami, potem verjetno sploh niste čakali, da bi si vaš otrok zaželel prve allstarke. Kupili ste mu jih, še preden vam je sam rekel, da jih želi – obstajajo namreč tudi različice za dojenčke!

Zakaj so allstarke obnorele svet?

Za razliko od čevljev, ki so jih mladim predlagali oziroma »vsiljevali« odrasli oziroma vzgojitelji, so bile allstarkeob njihovem pojavu s strani odraslih nesprejete. Zakaj? Ker je šlo za obutev, ki je bila tako drugačna. Ni šlo za »pražnje« čevlje, »spodobne« za mlade, ampak za obutev, ki je bila že v svoji ideji uporniška, saj ni sledila smernicam običajne mode – torej tiste, kjer so se otroška oblačila »s pentljicami« naenkrat zamenjala s tistimi za odrasle. Nastalo je povsem novo področje: moda za mlade, ki osvobaja in jim dovoljuje, da se izživijo. In to so že od začetka predstavljale allstarke, zraven pa so seveda spadale še džins hlače in usnjena jakna.

Modeli in barve

Danes so all star superge na voljo v množici različic. Klasika so še vedno platnene all star Converse, ki so lahko nizke ali visoke (ki so večinoma bolj priljubljene), ter na voljo v nekaj osnovnih barvah. Katera barva je najbolj »in«, je odvisno od modnih trendov, zato se včasih dodajo tudi posebni odtenki, za katere se pričakuje, da bodo priljubljeni. Prav tako pa se išče tudi vzorce, dodatke kot so neti, nove materiale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *