Vzglavniki in blazine za dekoracijo doma

dekorativni vzglavnikiSi tudi vi želite, da bi lahko svoj dom po videzu prilagajali letnim časom? Da bi bil kot iz revij: spomladi poln hijacint, poleti školjk, jeseni gozdnih živali, pozimi pa zasanjano bel? Brez skrbi, ni vam potrebno vsakič kupiti novega pohištva ali poskrbeti za pleskanje sten. Dom lahko vedno spremenimo zgolj z dodatki in dekoracijami za dom, na primer slikami, pregrinjali, vazami, pogrinjki, svečami, vzglavniki in blazinami … In danes bomo razmislili prav o tem, kako poskrbeti za slednje.

Če vam je urejanje doma v veselje in zato pogosto obiščete prodajalne z dekoracijo, potem gotovo že veste, da so lahko blazine, vzglavniki, »povšterčki« in podobe stvari precej drage. Torej si je treba stroške zmanjšati tako, da ves čas ohranjamo iste blazine ali vzglavnike ter menjamo zgolj njihove prevleke. Te lahko kupite že narejene, ali pa kupite blago in jih zašijete sami. V tem primeru bo gotovo kaj blaga še ostalo, da ga boste porabili tudi pri manjši dekoraciji zavese, za prtiček na mizi in podobno.

In kakšni motivi za blazine in vzglavnike so najbolj primerni za posamezen letni čas? Poleg trenutno modnih barv in vzorcev (na primer »vintage« rožice ali pred kratkim sovice), obstajajo tudi »zimzelene« teme oziroma vzorci. Spomladi bodo priljubljeni za vzglavnike predvsem motivi v svežih barvah, zato se bodo vedno obnesle rože, travniki, živali, ki prinašajo pomlad (zajčki, piščančki). Poleti so običajno priljubljene morske teme (morje, školjke, morske zvezde, svetilniki, ladje), poleg tega pa tudi rastline in živali, ki jih poleti najdemo na vrtu (jagode, ptice, sončnice). Jesen je vedno priložnost, da popestrite svoje vzglavnike z gozdnimi motivi (gobe, srne, ježki) in z barvami jesenskega listja ter gozdnih sadežev (temno rdeča, temno vijolična, zamolklo rožnata). In kakšni vzglavniki in blazine naj krasijo dom pozimi? Lahko se odločite za snežinke, palčke, smrečice, ali klasične kombinacije bele, rdeče, zlate in srebrne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *