Tekalna steza za varen tek

tekalna stezaTekalna steza je vse bolj priljubljen fitnes pripomoček za domačo rabo, saj omogoča varen tek »na mestu«, kjer lahko odlično poskrbimo oziroma nadziramo vse pogoje. Medtem ko je zunaj mraz, ko so pločniki in stezice poledenele, ali pa enostavno nimamo časa za pot v naravo, tek po prometnih ulicah pa nam ne odgovarja, lahko s pomočjo teka na stezi poskrbimo za vse. Ni nam treba daleč, poskrbimo lahko za primerno temperaturo in si omogočimo varen korak, trajanje vadbe in njeno intenzivnost pa lahko povsem enostavno prilagodimo svojim potrebam. Tekalna steza je eden najbolj prodajanih artiklov v spletnih trgovinah, ki prodajajo fitnes in športno opremo.

Če tudi vas mika tekalna steza, na kateri bi lahko udobno tekli ob vsakem vremenu, pa je seveda treba pred nakupom pomisliti na kar nekaj stvari. Prva je zagotovo ta, kam boste tekalno stezo namestili. Najbolje je izbrati prostor, kjer vam pozimi oziroma v času kurilne sezone ne bo prevroče – sobna temperatura, ki pozimi zaradi grelnih teles mimogrede preseže dvajset stopinj Celzija, je za tek namreč previsoka. Prehitro se boste začeli potiti in tek bo neprijeten, zato naj bo tekalna steza v manj ogrevanem prostoru, da bo gibanje udobnejše.

Večina tekalnih stez zavzame kar nekaj prostora. Najbolje je, da tekalno stezo postavite tja, kjer vam je ne bo potrebno umikati in premikati, saj je to garancija, da jo boste dejansko pogosto uporabljali – če jo bo treba vsakič znova postaviti in nato pospraviti, se ji boste slej kot prej začeli izogibati. Poleg tega so tekalne steze, ki predvidevajo stalno postavitev in se ne zlagajo, tudi precej bolj trpežne in boljše kakovosti kot zložljive.

Kakovost je seveda najbolj odločilna. Tekalna steza je lahko drag pripomoček, zato izberite takšno, ki vam ne bo že po nekaj nabranih kilometrih na njej premalo. To pomeni, da mora biti primerna za velike obremenitve in tudi tekače z večjo telesno maso, prav tako pa vam tudi ne bo zadoščala steza, kjer maksimalna hitrost doseže komaj deset kilometrov – takšna je primerna zgolj za rahel jutranji »jogging«, ne pa za resen tek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *