Prezračevalni sistemi, kakovost bivalnih prostorov

prezračevalni sistemiPrezračevalni sistemi imajo nalogo zagotavljati dobre pogoje bivanja. Pogoji bivanja so v naši deželi zelo različni. Vsi si želimo najboljše pogoje bivanja. Vendar imajo številni težave z zagotavljanjem najboljših pogojev bivanja. Problem prezračevanja bivalnih prostorov je že zelo star. V podjetju Orca Energija d.o.o. se zelo dobro zavedalo, da je prezračevanje bivalnih prostorov zelo pomembno. V podjetju Orca pravijo, da zagotavljajo prezračevalni sistemi več kot le bivanjsko udobje.

Kdor ima vsaj malce posluha za gradbeništvo in tehnične značilnosti bivalnih prostorov, bo številne rešitve dileme prezračevanja opazil na starejših objektih. Na prvi pogled se pokrajine, ki imajo različne vremenske in klimatske značilnosti, razlikujejo v izvedbi. Te bi lahko znal opisati čisto vsak odrasel človek.

Manj ljudi, pa zna značilnosti gradnje oziroma tehnične značilnosti, ki so tipične za določeno območje, povezati z prezračevanjem. Gre za majhne podrobnosti, ki kažejo na mojstrovine naših prednikov.

Vsaka pokrajina ali območje ima svoje značilnosti. Temu primerno so objekti prilagojeni vremenskim in podnebnim značilnosti že v sami osnovi. Včasih se sprašujemo zakaj je določen objekt postavljen na mesto, kjer stoji. Brez vpogleda v celoletne vremenske in podnebne značilnosti ali izkušenj, se nam zdi bolj pametno isti objekt prestaviti na drugo lokacijo. Ki je oddaljena vsega nekaj deset metrov. Vendar več izkušenj z bivanjem na tem območju, predvsem pa vremenskimi in podnebnimi značilnostmi, ponudi odgovor zakaj je objekt postavljen na točno določeno mesto.

Podobno velja za vse druge gradbene in tehnične značilnosti objekta. Čeprav se nam zdi prezračevanje odkritje sodobnih dni, imajo to lastnost vgrajeno tudi starejši objekti. Vendar so v mnogih primerih te značilnosti očem skrite. Zavedati se je potrebno namena in tehničnih značilnosti prvotne gradnje. Vse v času dodane značilnosti je potrebno pri tem prezreti.

ič drugače ne ravnamo danes. Sodobni bivalni prostori so lahko novogradnja ali pa nadgradnja starejših. Prednost pri zagotavljanju sodobnih bivalnih kakovosti in zahtev imajo novogradnje. Kar pomeni, da že od faze projektiranja dalje, investitorju zagotovimo želene bivalne pogoje. Nadgradnja starejših objektov in njihova sprememba v sodobne bivalne objekte je povezana s številnimi kompromisi. Vsakdo želi z čim manjšo investicijo pridobiti največ sodobnega bivalnega prostora v količini in kakovosti. Kar med drugim pomeni tudi izboljšanje sistema prezračevanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *