Obrezovanje žive meje ni zahtevno opravilo

obrezovanje živa mejaNega žive meje ni zahtevna, če veste kako se jo lotiti in kdaj je najprimernejši čas obnove. Najpogostejše rastline za žive meje so listopadne žive meje in zimzeleni listavci in iglavci. Obrezovanje žive meje je nujno opravilo, če želite imeti lepo in estetsko oblikovano mejo, ki vas loči od najbližjega soseda.

Največkrat je živa meja posajena okrog hiše, vikenda, poslovnega prostora, saj vam le-ta daje občutek varnosti in osebne lastnine. Obrezovanje žive meje je pomemben element nege te trajne rastline, pri čemer se glede na starost, stanje in vrsto žive meje uporabljajo različne tehnike obrezovanja.

Za obrezovanje žive meje je potrebno najti pravi čas

Tehnika obrezovanja je še kako pomembna v prvih letih obrezovanja, saj živi meji s pravilnim postopkom omogočite bujno rast in gostoto. Enako velja tudi za pomlajevane žive meje. V kolikor se boste sami lotili nege žive meje, vam svetujemo obrezovanje v oblačnem in suhem vremenu.

Če imate posajeno listopadno živo mejo, potem vedite, da sta po navadi preko leta potrebni dve vzdrževalni rezi, pri mlajših mejah tudi več. Obrezovanje žive meje navadno zahteva odstranitev mladih poganjkov. Bodite pa pozorni, da se obrezovanja nikoli ne lotite pri temperaturah pod -5°C, ker s tem lahko poškodujete rastline. Najprimernejši čas obrezovanja je takrat, ko so poganjki že dovolj čvrsti.

Obrezovanje žive meje je mogoče v različnih oblikah

Obrezovanje žive meje zimzelenih listavcev in iglavcev je potrebno le enkrat letno, da delajo dovolj poganjkov. Ker tovrstne žive meje s svojo lepoto osrečujejo lastnike preko celega leta, vam priporočamo obrezovanje v stožčasti obliki, ki omogoči, da spodnji deli rastlin dobijo dovolj dnevne svetlobe.

Starejše žive meje, ki se na nekaterih delih posušijo, pomladite z radikalno rezjo. Glede na to, da marsikatere žive meje tudi cvetijo, vam priporočamo, da se o najprimernejšem času obrezovanja posvetujete z ustreznimi strokovnjaki.

Več o obrezovanju žive meje in grmovnic si lahko preberete tukaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *