Električni pastir poskrbi za brezskrbno pašo živine

električni pastirElektrični pastir je pripomoček, brez katerega si ne moremo več predstavljati brezskrbne paše živine. To opravilo namreč močno poenostavi, pravzaprav povsem odpravi delo in čas, ki bi ga morali sicer nameniti varovanju živine in drugim opravkom pri paši. Učinkovita električna ograda je velika pridobitev za živinorejce, seveda pa je za to potrebna prava pašna oprema, ki bo lahko zanesljivo opravljala svoje delo. Električni pašni pastir lahko povzroči več škode kot koristi, če nas pusti na cedilu ravno takrat, ko se najbolj zanašamo na njegovo delovanje.

Da bo paša živine res brezskrbna, se je dobro opremiti s kakovostnim in zanesljivim električnim pastirjem. Naprava mora biti dovolj zmogljiva glede na vrsto živine in lastnosti ograje, predvsem na velikost. Nato pa bo treba ogrado še ustrezno postaviti in komponente pravilno povezati med seboj, pašni pastir pa bo morda zahteval ureditev nekaterih nastavitev.

Glavna težava, ki se pojavi pri uporabi električnega pastirja, je bržkone dovajanje električne energije, ki je potrebna za delovanje naprave. Možnosti je več, prava rešitev pa bo odvisna od okoliščin. Lahko se na primer opremimo s pašnim pastirjem, ki se priklopi neposredno v električno omrežje in tako brez težav neomejeno deluje 24 ur na dan. A pogosto takšne opcije preprosto nimamo, saj pašniki niso v bližini stanovanjskih objektov z električnim omrežjem. V tem primeru pokaže svoje prednosti prilagojena pašna oprema, na voljo so akumulatorski električni pastirji, ki zagotavljajo nemoteno delovanje tudi zunaj dosega električnega omrežja. Akumulatorske pastirje lahko polnimo le občasno, lahko pa pri večjih zahtevah ali manjšem akumulatorju uredimo tudi stalno napajanje s sončno energijo.

V vsakem primeru lahko električni pašni pastir zagotovi brezskrbno pašo živine, če smo pripravljeni ogrado dobro načrtovati, primerno opremiti in pravilno postaviti. Pašna oprema pri izbiri in postavitvi zahteva nekaj pozornosti, a v končni fazi bo učinkovit električni pastir povrnil vsako investicijo časa, dela in denarja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *