Ameriški predsednik Barack Obama v Beli hiši gostil Celestron

Celestron, vodilni svetovni proizvajalec teleskopov in ostalih optičnih naprav ter globalni sponzor mednarodne prireditve Leta astronomije 2009, pozdravlja odločitev Bele hiše in predsednika Barracka Obame za podporo izobraževanja na področju astronomije in znanosti. V sredo, 8.oktobra 2009, sta predsednik Barrack Obama in prva dama Michelle Obama gostila prireditev, ki je bila verjetno prva »Zvezdna zabava« v Beli hiši.

Ameriški predsednik Barack Obama v Beli hiši gostil Celestron

Predsednik Barrack Obama se je namreč udeležil dogodka, ki je bil tudi v živo predvajan na spletni strani whitehouse.gov. Vključenih je bilo več kot 20 teleskopov, ki so bili postavljeni na zelenici pred Belo hišo in usmerjeni v nebo, natančneje k Jupitru, Luni in še nekaterim izbranim zvezdam. Predsednik Obama si je pod navodili svojega znanstvenega svetovalca Johna Holdrena ogledal dvozvezdje v ozvezdju Lyra skozi Celestron CPC 800 računalniški teleskop. Celestron je pohvalil predsednika Obamo za njegovo predanost izobraževanju znanosti in podporo astronomiji: »Pomembno je, da sodelujemo in naslednjim generacijam prenesemo zavedanje o našem mestu v vesolju in prispevkih, ki jih lahko amaterski astronomi prinesejo k moderni astronomiji,« je odgovoril Joseph A. Lupica Jr, predsednik in generalni izvršni direktor Celestrona.

»Zvezdna zabava« je bila izvedena kot poudarek na Mednarodnem letu astronomije 2009, ki praznuje štiristoto obletnico Galilejeve prve uporabe teleskopa. »Kaj bo pa tvoje največje odkritje?« je Obama vprašal študente, preden je pogledal skozi teleskop. »Galileo je spremenil svet takoj ko je usmeril teleskop proti nebu. Sedaj ste vi na vrsti. Mi potrebujemo vašo neutrudljivo radovednost.«

Celestron optične naprave

Proslave so se udeležili Obama, njegova žena Michelle in 150 srednješolskih študentov. Navzoča sta bila tudi dva mladoletna amaterska astronoma, Caroline Moore, pri svojih 14 letih najmlajša oseba, ki je odkrila supernovo, in Lucas Bolyard, ki je odkril redek tip nevtronske zvezde poznano kot Pulzar. Prav tako so se dogodka udeležili nekdanji astronavti Buzz Aldrin, Sally Ride in Mae Jemison in sedanji astronavt John Grunsfeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *