Test: MPman MP726 4GB tablični računalnik

Da tablični računalniki resnično postajajo naprave, ki bodo učinkovito nadomestile prenosnike, je postalo jasno lani s prihodom iPada. Apple je z njim dokazal, da ne gre le za muho enodnevnico, temveč da so tablice preprosto boljše od prenosnikov za celo vrsto opravil. Podobno pravzaprav, kot so prenosniki v mnogih pogledih boljši od namiznih računalnikov.

Če ste se že kdaj v gostilni drenjali s prenosnikom na majhni mizici in pazili, da ne bi prevrnili kakšnega kozarca, se verjetno strinjate, da bi šlo s tabličnim računalnikom dosti lažje. Slednji je preprosto bolj mobilen in zato priročen, ter vedno v pripravljenosti – ter ga ni potrebno prižigati ali pa zbujati iz stanja “pripravljenosti”, kakor je to pri prenosnikih.

Pogost očitek tabličnim računalnikom je, da so sicer dobri za konzumacijo vsebin (se pravi za brskanje po internetu, gledanje filmov in videov, poslušanje glasbe, ipd.), ne pa tudi za kreacijo vsebin. A ta očitek pravzaprav ni povsem na mestu – raziskave kažejo, da je npr. 20-krat več ljudi, ki le gleda posnetke na Youtubu, uredila in naložila pa ga nanj sama ni še nikoli. Tako da je torej za večino spletnih in drugih potreb tablični računalnik vsekakor priročnejši.

MPman MP726 tablični računalnik

A če se že strinjamo, da je tablični računalnik koristna stvar, se pri 500 €, kolikor stane najcenejši iPad, hitro vprašamo, ali je tega denarja tudi vreden – glede na to, da ga zaenkrat večinoma ne bi uporabljali za službo ali kakšno drugo “koristno” aktivnost. In k sreči, tudi za to dilemo obstaja rešitev: Android tablični računalniki! Po osupljivem uspehu in večinskemu tržnemu deležu pri mobilnih telefonih, ubira Googlov operacijski sistem za tablične računalnike podobno pot še pri tablicah.

Kopica različnih proizvajalcev je pričela pošiljati na trg raznovrstne tablice raznih velikosti in specifikacij, in tudi različnih cen.

Android operacijski sistem se je pri telefonih izkazal za zelo močnega konkurenta Applovemu iOs-u – tako močnega pravzaprav, da so ga v mnogih funkcijah pričeli posnemati tudi pri Applu. Enostavnost uporabe, večopravilnost, odličen brskalnik in na stotisoče aplikacij zagotavljajo, da si tablico lahko prav vsak prikroji svojim željam in potrebam.

Tablični računalnik MPMAN MP726 je eden izmed tistih iz vrst Androida, ki se skušajo dokazati ne z zvenečim imenom, temveč predvsem z ugodnim razmerjem med dobrimi specifikacijami in nizko ceno. Kot kaže – dokaj uspešno.

Ena izmed pomembnejših karakteristik tablic je vsekakor zaslon. Glede na to, da gre za izrazito mobilno napravo, jo bomo gotovo uporabljali v bolj različnih svetlobnih razmerah, kot npr. običajni računalnik ali prenosnik. Na soncu se sicer noben LCD zaslon ne odreže najbolje, vendar med tablicami vsekakor obstajajo razlike in v tem pogledu nad MP726 vsekakor ni pripomb. Ravno na plaži torej e-knjig ne boste brali, vendar je vidljivost čisto spodobna za krajša opravila. Na drugi strani je že mnogo ljudi spoznalo, da so tablice odlične naprave za ogled kakšne TV epizode ali filma – kar v postelji. In pri ugasnjenih lučeh postane pomembna sposobnost zmanjšati svetlost na minimum, da ne bolijo oči. V tem pogledu se MP726 odreže bolje kot mnogi drugi tablični računalniki.

Pozitivno ocenjujem tudi odzivnost zaslona, ki relativno brez zamika zazna geste s prsti, kot manjšo pomanjkljivost pa, da zaslon zahteva rahlo močnejši pritisk nanj, kot npr. iPad.

Odzivno in hitro deluje tudi prepoznavanje obračanja tablice – tako da se slika vedno obrne tako, da je spodnji del slike na ekranu – tudi resnično spodaj, ne glede na to, katero izmed štirih strani imate obrnjeno navzdol. Pogrešali smo le kakšen gumb ob strani, ki bi omogočal, da bi lahko sliko “zaklenili” na trenutno stanje, ne glede na nadaljnje obračanje tablice. Če npr. ležite in gledate v tablico postrani z boka, je takšna možnost vsekakor dobrodošla. Sicer je spreminjanje obračanja slike možno izklopiti, vendar je ta opcija zakopana v nastavitvah, poleg tega pa ni možno nastaviti katerekoli pozicije, temveč je možna le ena, vnaprej določena.

Nekaj privajanja je bilo potrebnega še glede gumbov – in sprednji strani se na sredini nahaja okrogel gumb “nazaj”, glede katerega bi si sicer želeli, da bi bil ob pritisku malenkost tišji, na zgornji strani (če držimo tablico na široko in imamo gumb za nazaj na desni strani) pa se nahaja še en daljši gumb, ki na enem koncu omogoča skok na začetno stran, na drugem pa vam odpre nastavitve. V tem vogalu se nahaja na sprednji strani tudi kamera, ki je torej uporabna predvsem za video pogovore in podobno, za fotografiranje drugih pa ni ravno priročna, saj gleda proti uporabniku. Kakovost slike je zadovoljiva, presežkov pa ne izkazuje – a jih na tej poziciji kamere pravzaprav ne bi mogli izkoristiti, tudi če bi bili.

Izjemno pohvalno je, da tablica omogoča prenos slike preko HDMI izhoda na televizor, ter tudi možnost razširitve spomina z micro SD karticami, kar sta nedvomni prednosti pred iPadom.

Ravno tako ni pripomb nad 1 Ghz procesorjem, ki brez težav nudi odzivnost in hitrost nalaganja in izvajanja aplikacij. Tudi igre, ki imajo 3D grafiko se tako tekoče igrajo in so zelo odzivne. Brez vsakršnih težav se je bilo moč povezati na omrežja WiFi, in še posebej pohvalen je brskalnik, ki spletne strani zelo razločno prikaže – in omogoča enostavno zoomiranje z dvema prstoma. Še ena prednost Androida je, da si lahko namestite tudi Flash, kar pomeni, da lahko vidite spletne strani z vsemi elementi – kot na svojem “pravem” računalniku. Naj dodamo, da to na iPadu ni mogoče – še en plus za Android torej. Ta, ki je nameščen na MP726 , je verzije 2.3, kar povsem zadošča za vse sodobne aplikacije, vendar pa se ne bi branil tudi ne verzij 3.x, ki so že zunaj in ki so spisane ravno za tablične računalnike, kar 2.3 ravno ni. No, morda pa bo možna nadgradnja, kar bi vsekakor odtehtalo.

Pred zaključkom pa je smiselno poudariti še eno malenkost: ta tablica ima sicer naložen sistem Android 2.3, vendar pa ji v osnovi instalaciji manjka nekaj programov, ki sicer pridejo ponavadi zraven – kot npr. Google Maps, Gmail, Android market. Mpman vam omogoča alternativo – in sicer ponujajo svoj program za nalaganje aplikacij, ki mu je sicer za zaupati, vendar ga bo možno namestiti le, če se boste poprej registrirali in svoj račun povezali s Paypal-om in torej z vašo kreditno kartico. V primeru, da bi tako kasneje želeli kakšno aplikacijo kupiti, bi vam jo kar direktno zaračunali, ne da bi morali vsakič znova vpisovati svoje podatke. Načeloma s tem ni nič narobe, minus je morda predvsem to, da je vnos podatkov o kreditni kartici obvezen, kar lahko predstavlja težavo tistim, ki je nimajo. No, pa tudi v tem primeru obstajajo alternative kot npr. aplikacija GetJar, ki vam omogoča namestitve (zastonjskih) aplikacij brez kakršnegakoli vnosa kreditnih kartic.

Pod črto je MP726 nedvomno dober izdelek, ki se zlahka kosa z zahtevnejšimi aplikacijami in ima nameščen sodobno verzijo 2.3, ki pa žal ni čisto prikrojena tablicam, pogrešati je morda tudi to, da bi bil na njej Android Market že nameščen, sicer pa preseneča s svojo hitrostjo, odzivnostjo – in nenazadnje tudi vzdržljivo baterijo, ki kljub vnetemu brskanju po spletu preko WiFi, gledanju Youtube filmov in preizkušanju aplikacij zlahka omogoča intenzivno uporabo čez dan – in ob nekoliko zmernejši uporabi celo dva dni, kar je povsem primerljivo ali boljše kot pri drugih tablicah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *