Humus – slasten namaz

humus namazS humosom sem se prvič seznanil pred tremi leti, ko smo se z družino odpravili na večdnevno potepanje po čudovitem Maroku. Že prvi dan, ko smo se nastanili v Marakešu, so nam za večerjo kot predjed ponudili pita kruhke in neke okusne namaze. No izkazalo se je, da je govora o humus namazu, ki je narejen in čičerike. V Maroku so humus namaz običajno postregli posutega z različnimi začimbami in z nekaj brizgi olivnega olja. Humus smo si potem vse dni mazali na kruhke tako za zajtrk kot za večerjo.

Ko smo prišli nazaj v Slovenijo, smo se seveda pozanimali kako točno se naredi humosov namaz. Ugotovili smo da so sestavine za namaz naslednje: čičerika (dobi se v steklenih kozarcih ali pa pločevinkah), tahini (pasta iz sezama), česen, limonin sok, sol, olivno olje. Vse sestavine je potrebno zmiksati v multipraktiku. Dodamo toliko olivnega olja, seveda ne tistega najbolj poceni za kuhanje, ampak kakšnega res kvalitetnega, da bo namaz lepo mazav. Humusov namaz postrežemo v majhnih posodicah (seveda smo originalne keramične posodice z ročno poslikavo kupili pri neki ženici v odročni maroški vasici), zraven pa postrežemo pita kruh. Pita kruha se lotimo po isti poti kot običajnega. Naredimo ga namreč s kvasom. Po prvem vzhajanju testo razdelimo na več manjših kroglic, ki jih razvaljamo v kroge. Kakšnih 15 minut jih pustimo počivati na pomokani površini, nato pa jih preložimo v nizek pekač, ki se je segreval v pečici pri najvišji temperaturi. Pita kruh pečemo kakšne 4 minute tako, da se napihne.

Jaz velikokrat začinim humosov namaz tudi s poprom in mleto rdečo papriko. Zelo všeč pa mi je tudi namaz, ki ga potrosim s sesekljano, posušeno dimljeno papriko. Humus lahko seveda več dni hranite v hladilniku.

Ob prvovrstnih humosovih namazih boste lahko uživali v Egiptu, Maroku, Turčiji pa tudi v vseh državah Bližnjega vzhoda. No, kot rečeno pa si ga lahko po zgornjem receptu naredite tudi doma in tako pričarate kulinarične užitke pisanega in dinamičnega orienta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *