Perioralni dermatitis – zdravljenje in posledice

Perioralni dermatitis je nadležno stanje kože, za katero so značilni rdeči, grbasti izpuščaji, ki se običajno pojavljajo okoli ust, lahko pa prizadenejo tudi oči in nos. Poznavanje vzrokov, učinkovitega zdravljenja in morebitnih posledic, ki jih ima perioralni dermatitis je ključno za obvladovanje in lajšanje tega stanja.

Vzroki za nastanek perioralnega dermatitisa

Točen vzrok za perioralni dermatitis ostaja nejasen, vendar naj bi k njegovemu nastanku prispevalo več dejavnikov:

 • Topični steroidi: Pri nekaterih posameznikih lahko perioralni dermatitis sproži dolgotrajna uporaba lokalnih steroidov, ki jih najdemo v kremah ali mazilih za zdravljenje drugih kožnih bolezni. Zato ga pogosto imenujemo “dermatitis, ki ga povzročajo steroidi”.
 • Fluorirana zobna pasta: Nekatere znamke zobnih past vsebujejo fluorid, ki lahko pri nekaterih ljudeh razdraži kožo okoli ust. Prehod na zobno pasto, ki ne vsebuje fluora, je lahko koristen.
 • Hormonski dejavniki: Hormonska nihanja, na primer med nosečnostjo ali jemanjem oralnih kontracepcijskih sredstev, lahko prispevajo k razvoju perioralnega dermatitisa.
 • Izdelki za kožo: Uporaba težkih, okluzivnih izdelkov za nego kože ali ličil lahko poslabša stanje, saj blokira pore in zadržuje bakterije.

Zdravljenje perioralnega dermatitisa

Zdravljenje perioralnega dermatitisa vključuje kombinacijo sprememb življenjskega sloga in medicinskih posegov:

 • Prenehajte uporabljati steroidne kreme: Če so vzrok za to lokalni steroidi, jih morate prenehati uporabljati po navodilih zdravstvenega delavca. Vendar pa je treba te kreme ukinjati postopoma pod zdravniškim nadzorom, da se izognemo ponovnim izbruhom bolezni.
 • Nežna nega kože: Preklopite na blago čistilno in vlažilno sredstvo brez dišav. Izogibajte se težki kozmetiki in izdelkom za obraz, ki lahko poslabšajo stanje.
 • Peroralni antibiotiki: Zdravniki za zdravljenje perioralnega dermatitisa pogosto predpišejo peroralne antibiotike, kot sta tetraciklin ali doksiciklin. Ti antibiotiki lahko pomagajo zmanjšati vnetje in odstraniti izpuščaj.
 • Zdravila za lokalno uporabo: V nekaterih primerih se lahko priporoča lokalno zdravljenje, kot sta metronidazol ali pimekrolimus.
 • Spremembe življenjskega sloga: Zmanjšajte izpostavljenost potencialnim dražljajem, kot so začinjena hrana in ostre vremenske razmere. Razmislite o uporabi zobne paste brez fluora.

Posledice perioralnega dermatitisa

Čeprav perioralni dermatitis ne ogroža življenja, ima lahko posledice, ki vplivajo na počutje:

 • Nelagodje: Rdečina, srbenje in pekoč občutek, povezani s perioralnim dermatitisom, so lahko fizično neprijetni in vplivajo na vsakodnevne dejavnosti, kot sta prehranjevanje in govorjenje.
 • Kozmetične težave: Izpuščaji in mozolji so lahko grdi ter vplivajo na samozavest in samozaupanje.
 • Kronična narava: Perioralni dermatitis je lahko kronična bolezen, ki se občasno pojavlja tudi po uspešnem zdravljenju.
 • Sekundarne okužbe: Pretirano praskanje ali prebadanje izpuščaja lahko privede do odprtih ran in sekundarnih bakterijskih okužb.

Glede na vse povedano lahko zaključimo, da je perioralni dermatitis zahtevno stanje, vendar ga je mogoče z ustrezno nego in zdravniškim vodenjem učinkovito zdraviti. Z ugotavljanjem in odpravljanjem morebitnih vzrokov, upoštevanjem ustreznega načrta zdravljenja in prilagoditvijo življenjskega sloga lahko posamezniki zmanjšajo posledice perioralnega dermatitisa ter ohranijo bolj zdravo in udobno kožo. Če sumite, da imate perioralni dermatitis, se posvetujte z dermatologom, ki vam bo postavil prilagojeno diagnozo in pripravil načrt zdravljenja.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *