Ležaji FAG – predstavitev proizvajalca ležajev

trgovina ležajiLežaji FAG na imajo na področju ležajne tehnike pionirsko vlogo. Začetek zgodbe sega v leto tisoč osemsto triinosemdeset, ko je g. Friedrich Fischer izumil stroj za brušenje ležajnih kroglic. Friedrich Fischer je bil rojen devetnajstega marca tisoč osemsto devetinštirideset v mestu Schweinfurt na severu Bavarske. Velja z očeta sodobnih krogličnih ležajev. Pred tem je leta tisoč osemsto dvainsedemdeset ustanovil podjetje, ki se je ukvarjalo s proizvodnjo tkalnih strojev in koles. Prav proizvodnja koles, ga je gnala k izpopolnitvi proizvodnega procesa ležajnih kroglic. Pred tem so se ležajne kroglice obdelovale ročno, kar je imelo za posledico nepopolno okroglost ter različne dimenzije ležajnih kroglic. Preverite velik asortiman različnih vrst ležajev v spletni trgovini M&M Intercom.

Fischerjev izumil stroja za brušenje ležajnih kroglic je omogočil zagotovitev popolne okroglosti v veliki proizvodnih količinah. Leto tisoč osemsto triinosemdeset velja tudi za leto ustanovitve podjetja. Sedemnajstega julija tisoč osemsto devetdeset Fischer prejme patentne pravice stroja za brušenje ležajnih kroglic. Šest let kasneje Fisher pridobi dovoljenje za gradnjo nove tovarne v Schweinfurtu. S tem je položen temelji kamen industrijske proizvodnje. Tovarna je imela zmogljivost deset milijonov kroglic na teden.

V začetku dvajsetega stoletja, natančneje devetindvajsetega julija tisoč devetsto pet, so bili ležaji FAG registrirani pod blagovno znamko FAG na patentnem uradu v Berlinu. FAG je kratica, ki v izvirniku pomeni Fischer’s Automatische Gussstahlkugelfabrik. Kar v preprostem prevodu pomeni Fisherjeva avtomatizirana tovarna jeklenih kroglic. Danes je FAG član skupine Schaeffler, v katero je združen skupaj z blagovnima znamkama LUK in INA. Velja za enega vodilnih proizvajalcev z najširšo ponudbo kotalnih ležajev.

Ležaji FAG oskrbujejo strojegradnjo, vetrno, avtomobilsko in letalsko industrijo. Podjetje lahko na željo distributerja, nudi izčrpno tehnično pomoč pri montaži ležajev in celih sistemov, vzdrževanju in diagnostiki. Ležaji FAG se odlikujejo z veliko preciznostjo, kompaktnostjo, majhnim koeficientom trenja ter številnimi drugimi izjemnimi lastnosti. Poleg tega se na različne načine lahko prilagajajo najrazličnejšim zahtevam kupcev in uporabnikov. Vedno pa je nepogrešljiva strokovna pomoč in podpora v celotni uporabni dobi ter tudi po njej.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *