Hiperbarična komora

hiperbaricna-komoraHiperbarična komora je naprava, kjer se izvaja terapija s kisikom. V hiperbarični komori dihamo kisik pod povečanim atmosferskim tlakom in tako telo oskrbimo s kisikom. Hiperbarična komora oskrbi tkiva s kisikom in tako pomaga telesu, da razvije boljši imunski sistem. Tako se telo lažje bori prosti bakterijam, vnetjem, pospeši se regeneracija tkiv.

Hiperbarična komora se uporablja za pospešitev celjenja ran, ki se s standardnimi postopki ne daljo zdraviti, pri gangrenah, pri zastrupitvah z ogljikovim monoksidom in pri okužbah, ki nastanejo predvsem zaradi pomanjkanja kisika v tkivih. Terapija v hiperbarični komori lahko traja od 3 minute do dve celo dve uri.

Ker je pritisk v hiperbarični komori tako visok, lahko to nekateri ljudje občutijo kot nelagodje, lahko imajo bolečine v ušesih in občutek pokanja v ušesih. Pri izpostavljenosti hiperbaričnim okoljem se lahko pojavi tudi motnja električne aktivnosti srce, torej aritmija, začasna kratkovidnost, poškodbe srednjega ušesa in težave s pljuči. Vendar je edina absolutna kontraindikacija za zdravljenje v hiperbarični komori, če imate nezdravljen pnevmatoraks.

Kako nam lahko pomaga hiperbarična komora?

Hiperbarične komore so odlične za zdravljenje ljudi s sladkorno boleznijo tipa 1 ali tipa 2, ki imajo rane  in določene diabetične razjede na spodnjih okončinah, ki so posledica sladkorne bolezni. Prav tako so hiperbarične komore odlične za se, ki jim standardni postopek pri celjenju ran ni pomagal. Hiperbarična komora se izredno obnese tudi pri ponavljajočih se okužbah kosti in pri kožnih presadkih, ki se ne celijo.

Zakaj hiperbarična terapija?

Minimum terapij v hiperbarični komoru, da so te učinkovite, je vsaj nekaj terapij na teden. Dobri rezultati zdravljenja v hiperbarični komori se pokažejo po vsaj eni terapiji na dan, vsaj 5 dni na teden in opraviti moramo vsaj dvajset do štirideset terapij. Hiperbarična komora je koristna tudi pri operacija presaditve in obnove las. Hiperbarična terapija namreč pomaga povečati proizvodnjo kolagena in mikrocirkulacijo in je tako učinkovita pri spodbujanju in podpiranju rasti lasnih mešičkov pred in po implantaciji las.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *