Francoščina in učenje francoskega jezika

Romanski jezik, ki je najpomembnejši je zagotovo francoščina.  V Evropi je francoščina postala mednarodni jezik, v 17. stoletju.  Na svetu kar 200 milijonov ljudi govori ta čudovit jezik, francoski jezik. Francoščina zaseda, 11 mesto po vrsti, na svetovni ravni. Zanimiv je tudi podatek, da je v kar 21 državah Afrike, francoščina uradni jezik. Prav tako je ob Franciji, tudi v Kanadi, Haitiju, Švici, Belgiji, Monaku, Kanadi in Vanuati francoščina uradni jezik. V Italiji in ZDA je francoščina opredeljena kot manjšinski jezik. Za več informacij glede učenja francoskega jezika obiščite spletno stran http://www.francoscina.com/.

Francoski jezik obsega 40 znakov, od tega 26 črk, 14 pa je diakritičnih znamenj.  Kar je primerljivo z našo slovensko abecedo. Besede v francoščini so izjemno spevne, zato se je želi naučiti tudi ogromno Slovencev. Najdaljša beseda, ki je zapisana v francoščini, pa je sestavljena iz 25 črk. V prevodu, v slovenski jezik pa gre za besedo: protiustavno. Zanimivo je tudi dejstvo, da se v francoščini ne uporablja besed sestavljank. Uporabljajo se izključno sestavljeni izrazi.  Če navedemo primer – sušilni stroj.

Na podlagi tega, na spletu obstajajo najrazličnejši zabavni načini, kako pridobiti in nadgraditi znanje francoskega jezika. Zasledimo lahko spletne slovarje. Tako se francoščina približa kandidatom izjemno hitro, na preprost, enostaven in ne nazadnje izjemno zabaven način.

V Sloveniji  ponujajo možnost, da se učenci že v osnovni šoli srečajo s francoščino. Prav tako na gimnazijah ponujajo možnost izbire francoščine,kot drugega tujega jezika. Na fakultetah v Sloveniji, je prav tako možna izbira na predmetniku francoščina, tak oda se lahko študent izobrazi v smeri profesorja za francoski jezik.

Obstajajo tudi razni inštituti, katerih prednost je v tem, da res intenzivno delajo na slušnem in govornem delu francoščine. Kajti ključnega pomena je, da francoščina stopi najprej v uho, da jo človek vzljubi, šele na to se lažje priuči in pridobi na pisnih sposobnostih.

Malo pa tudi za hec, kot na koncu tudi za res, če že dolgo niste presenetili vaše ljubljene osebe, verjemite, da jo lahko s kakšnimi sentimentalnimi besedami, ki jih premore le francoščina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *