Kakšne lastnosti ima dober psihoterapevt?

psihoterapevtska pomocPsihoterapevt ima licenco oziroma certifikat za opravljanje svojega dela. Potrebna izobrazba, izkušnje in znanja so potrebni za kakovostno psihoterapevtsko prakso. Pri tem ima dober terapevt poleg izobrazbe še druge spretnosti in veščine, ki pomagajo v procesu zdravljenja.

Dober psihoterapevt ima razvito ljubezen do opravljanja svojega poklica, zato ker želi pomagati ljudem v stiski. To zaznajo tudi klienti, ki so do sočutnega terapevta tudi bolj odprti in mu bolj zaupajo. Strokovnjak pa ima tudi dobre sposobnosti opazovanja, pri čemer poleg govora opazuje tudi govorico telesa in čustvene odzive.

Psihoterapevt ima razvite sposobnosti poslušanja

Dober svetovalec ne podaja mnenj in nasvetov. Namesto tega je zelo pozoren pri sprejemanju informacij, ki mu jih daje klient. Nato pa terapevt na podlagi zbranih informacij obnovi vsebino, zato da jo klient sliši še iz druge strani. Svetovalec nato klientu zastavi določena vprašanja, s pomočjo katerih lahko oseba dobi nove perspektive in sama izpelje možne rešitve k problemu.

Verodostojen in ne pokroviteljski terapevt

Dober psihoterapevt se ne trudi biti popoln in se ne obnaša tako, kot da ima vse odgovore. Prav tako klienta ne postavlja v položaj, s čimer bi mu skušal dopovedati, da je z osebo nekaj narobe. Na tak način se klienti ne bodo sprostili, saj bodo pod nenehno napetostjo, da bi kaj narobe rekli.

Svetovalec ustvarja zdravo in varno okolje

Strokovnjak na področju psihoterapije ustvari tako okolje, kjer se klient počuti sproščeno in osredotočeno. Okolje naj bo dovolj čisto, udobno, zasebno in tiho, zato da se bo oseba lahko poglobila v svoje občutke in razmišljanja. Pri tem mora terapevt odstraniti vse moteče faktorje in ne dopustiti, da bi kdo motil proces.

Terapevt je zavezan etičnemu kodeksu

Kakovosten svetovalec deluje v ustreznih etičnih mejah. To pomeni, da klienta ne bo vabil na kosila, kupoval daril, dajal neprijetnih komentarjev o videzu ali telesu ali pa presegal osebne meje klienta. Dober psihoterapevt prav tako ne daje rasističnih ali seksističnih komentarjev, spoštuje zasebnost klienta in ne deli klientovih informacij zunaj delovnega okolja.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *