Varnost naj bo vedno na prvem mestu – izberite varen avtosedež

avtosedezNajpomembnejša naloga staršev je, da svoje otroke varujemo pred nevarnostmi, zato je avtosedež nujen pripomoček za vožnjo v avtomobilu. V prometnih nesrečah letno umre veliko ljudi in žal, med njimi tudi veliko otrok, ki največkrat niso pripeti v avtosedežih. Pravilna uporaba avtosedežev pomaga pri zagotavljanju varnosti naših otrok, zato se nikar ne odpravite na pot, pa naj bo še tako kratka, brez avtosedeža.

Vrsta avtosedeža, ki ga potrebuje vaš otrok za vožnjo v avtomobilu je odvisna od več dejavnikov, v prvi vrsti od starosti in velikosti vašega otroka. Za otroke so starosti enega leta (priporočljivo celo do dveh let) pride v poštev avtosedež 0 in I kategorije, ki je obrnjen v nasprotno smer vožnje vozila. V skandinavskih državah so avtosedeži tudi za večje otroke obrnjeni nazaj, ker so raziskave pokazale, da je veliko manj smrti in težjih poškodb otrok v prometnih nesrečah v tem položaju. Pri nas so tovrstni sedeži redki, zato pa so na voljo avtosedeži s pet-točkovnim pripenjanjem, dodatno »mizico« pred sedežem v katero se vpne varnostni pas avtomobila ali na koncu le jahači za večje otroke.

Zakonsko je predpisano, da se morajo vsi otroci do velikosti 150 cm voziti v avtu v avtosedežu primernemu za njihovo starost in težo. Priporočljivo je, da se otroci do 13. leta ne vozijo na sprednjem sovoznikovem sedežu, čeprav je zakonsko dovoljeno, da so spredaj pripeti v primernem avtosedežu.

Avtosedež 0 skupine je tako imenovana lupinica, ki jo lahko namestite tudi na voziček, v avto pa jih lahko pripnete ali na bazo z ISOFIX pripenjanjem ali samostojno s pomočjo varnostnih pasov. Veliko avtosedežev ima danes omogočeno ISOFIX pripenjanje, ki je še bolj varno za otroke in se avtosedež še manj premika med vožnjo oz. morebitno prometno nesrečo.

Pred nakupom avtosedeža je dobro prebrati navodila za vaše vozilo, saj morda izključujejo določene modele avtosedežev za vaše vozilo.

Večji otroci, ki prerastejo druge modele avtosedežev, morajo do višine 150 cm uporabljati jahače, saj se le na tak način standardni varnostni pas pravilno prilega otroku med vožnjo. Varnostni pasovi v avtomobilih so namenjeni odraslim, zato je pomembno, da upoštevate predpisano višino za uporabo samo varnostnega pasu brez jahača. Nikoli ne dovolite, da bi se otrok vozil z varnostnim pasom zataknjenim pod roko ali za hrbtom. Na tak  način zgornji del telesa ni zavarovan v primeru nesreče in lahko posledično pomeni težje poškodbe. Na zadnjem sedežu tudi ne prevažajte več kot 3 potnike – je že res, da se majhni otroci lahko stisnejo skupaj in jih na zadnjem sedežu lahko sedi tudi 4 ali celo 5, vendar ni varno, saj so varnostni pasovi narejeni za eno osebo in se jih ne sme deliti. Vodilo je, da je vsak potnik v vozilu nameščen v svoj avtosedež in pripet s svojim varnostnim pasom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *